De ondernemer

Jan Drenth van Apotheek Sorghvliet (Apothekers Combinatie Veendam)

“Wij kozen voor een kant-en-klare IoT-oplossing”

Sommige medicijnen moeten koel bewaard worden en daarbij moet de temperatuurgrens worden bewaakt. Anders zijn ze niet meer bruikbaar. Apotheker Jan Drenth van de Apothekers Combinatie Veendam ging al in een vroeg stadium op zoek naar een digitale oplossing. Dat moest wel iets zijn wat makkelijk te implementeren was. Een temperatuursensor meldt nu automatisch wanneer medicijnen niet meer de juiste temperatuur hebben – of zúllen hebben. Met zijn IoT-oplossing bespaart hij arbeidstijd en kosten.

Apotheek Sorghvliet maakt deel uit van de Apothekers Combinatie Veendam, die in totaal uit zes apotheken bestaat. Apotheker Jan Drenth vond een leverancier die een sensor leverde voor de koelkast die monitort of de temperatuur tussen de 2 en de 8 graden Celsius blijft. Zo niet, dan krijgen de apothekers een mailbericht.

Hij startte met een pilot in zijn eigen apotheek maar al snel werkten alle zes apothekers met het systeem, vertelt Jan. “Het is een plug-and-play-oplossing. We hoefden alleen een instelling te veranderen in ons beveiligd netwerk en toen konden we er direct mee aan de slag. Alle data staat in de cloud en de apothekers kunnen inloggen om de temperatuur te zien. Maar dat hoeft dus eigenlijk niet, je krijgt automatisch een seintje als er iets niet in orde is.”

‘Vele duizenden euro’s’

Het heeft veel voordelen, zegt Jan. “Voorheen moesten we per koelkast kijken en als je wilde weten hoe de temperatuur was geweest, moest je apart inloggen en uitlezen. Nu kunnen we de kwaliteit van onze geneesmiddelen in de koelkast bewaken zonder dat we daar actief tijd in hoeven te investeren. Dat scheelt in loonkosten en in tijd. We kunnen ook zien of een koelkast te warm of te koud zou worden en kunnen dan nog ingrijpen. Dat zorgt ervoor dat we niet allerlei dure geneesmiddelen zouden hoeven te vernietigen. Dat scheelt al snel vele duizenden euro’s.”

De kosten bestaat uit eenmalige kosten voor het systeem met een interne batterij die ongeveer tien jaar meegaat. Daar komen jaarlijkse abonnementskosten bij per sensor. Jan heeft berekend dat hij het systeem er na een jaar al uit had.

Hij zocht bewust een kant-en-klare oplossing. Apothekers zijn immers doorgaans niet bezig met IT. “Er is heel veel mogelijk op de markt. Ik ging op zoek naar iets wat makkelijk te implementeren is. En als de leverancier dan ook nog met je meedenkt, is dat helemaal mooi.”

Tip

“Er is heel veel mogelijk op de markt. Ga op zoek naar iets wat makkelijk te implementeren is.”