Digi-kennis

Cybersecurity: zo geef je digitale inbrekers geen kans

Als je aan het einde van een drukke dag je bedrijf verlaat, sluit je uiteraard alle ramen en deuren goed af. Zo hebben inbrekers geen schijn van kans. Maar hoe zit het eigenlijk met digitale inbrekers? Heb je je digitale ramen en deuren ook zo goed afgesloten? Of staan die open voor hacks, malware, ransomware en andere vormen van internetcriminaliteit? Cyber-experts leggen uit hoe je je beveiligt en collega-ondernemers vertellen wat er gebeurt als je wordt getroffen door cybercrime…

Twee op de vijf ondernemers werd in 2017 getroffen door digitale fraude, waaronder cybercrime, zo blijkt uit het onderzoek ‘Preventie door het mkb tegen digitale fraude’ van KVK. Dit leidt in veel gevallen tot financiële schade. De meest voorkomende maatregelen die ondernemers treffen, zijn een virusscanner en regelmatig back-ups maken. Toch heeft 12% van het mkb die virusscanner niet op álle bedrijfscomputers geïnstalleerd. En verder heeft 21% geen firewall en ongeveer een kwart van de ondernemers heeft automatische updates niet aan staan.

Onderscheid je met een cyberveilig bedrijf

René van Etten, cybersecurityexpert bij Threadstone, verwacht dat steeds meer partijen, zoals mogelijke opdrachtgevers of samenwerkingspartners, gaan eisen dat je aandacht besteedt aan cybersecurity. Dit willen ze terugzien in de offertes die je uitbrengt. Onderscheid je van jouw concurrenten door dit goed op orde te hebben – en vergroot zo je kans dat juist jouw offerte wint. “Er liggen hier commerciële kansen”, legt hij uit in gesprek met Rens de Jong in deze video.

Digitaal vertrouwen

Maar daar gaat wel wat aan vooraf: "Ondernemers die kansen van digitalisering willen pakken, moeten eerst hun beveiliging op orde hebben", zo stelt Michel Verhagen, programmamanager van het Digital Trust Center (DTC). Dit centrum helpt ondernemers met veilig digitaal ondernemen onder andere met ervaringsverhalen, praktische tips en de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen. Het hele interview lees je hier.

Webinar

Zin in een webinar over de aanpak van veilig digitaal ondernemen? Rens de Jong gaat in gesprek met ondernemers en experts over cybersecurity. Aan zijn tafel komen ervaringsverhalen en praktische tips aan bod. Kijk het terug in het KVK-webinar ‘Een digitaal veilig bedrijf, hoe pak je dat aan?’ Duur: circa 1 uur.

10 KVK-tips voor een digitaal veiliger bedrijf

100% veilig bestaat niet, maar je kunt heel veel zelf doen om digitaal veiliger te worden. We hebben 10 praktische tips voor je waar je meteen mee aan de slag kunt.


1. Stel automatische updates in

2. Installeer beveiligingssoftware

3. Gebruik tweestapsverificatie

4. Maak back-ups

5. Versleutel je data

6. Beveilig draadloze netwerken

7. Maak veilig gebruik van online diensten

8. Houd rekening met de zwakste schakel: de mens

9. Schakel expertise in

10. Blijf ademhalen want 100% veilig bestaat niet

Meer weten? Hier vind je de uitgebreide versie van de KVK-tips!

“Alle data gegijzeld. Ik was er helemaal kapot van”

Een cyberaanval met een gijzelvirus (ransomware) trof machinefabriek Almi in 2017. Directeur Frank Landhuis vertelt in deze video wat er precies gebeurde, hoe groot de schade was en hoe hij de hackaanval oploste.


Liever lezen? Zie dan het interview met Frank Landhuis.

“De awareness ging natuurlijk in één klap skyhigh”

Adriaan van Kalkeren, e-commerce manager bij MCB, vertelt hoe hij een hackaanval op zijn planningsysteem heeft opgelost. “Het allerbelangrijkste: stel je klant voorop, blijf dat ook altijd doen. Klantdata is gewoon heilig, je moet zorgen dat het nooit op straat komt.”

“Zonder wederzijds vertrouwen hebben wij geen business”

Dennis de Witte, manager operations bij AquaSmartXL, vertelt hoe zijn bedrijf omgaat met de privacygevoelige gegevens van klanten. “De veiligheid van onze data is prioriteit nummer 1 omdat het van strategisch en veiligheidsbelang is voor onze klanten.”

Tip

Hacken heeft niet alleen een criminele kant. Je kunt het ook inzetten om je zwakke plekken juist bloot te leggen, zodat je jezelf kunt beschermen. Ethisch hacker Stan Hegt neemt je mee in de wereld van cybercriminelen en geeft je 3 praktische tips om je te wapenen. Je vindt ze in dit artikel van KVK.